Potentialul de crestere al economiei romanesti este cuprins intre 0 si 1% pe termen scurt, in conditiile in care criza a redus rata potentiala de crestere, care se plasa la 5-6%, a declarat, miercuri, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, citat de Mediafax. El a mai mentionat ca potentialul de crestere este de 2-3% pe termen lung.
Croitoru a explicat ca daca pe termen scurt cresterea economica ar fi de 1,5% si daca reluarea se va realiza impreuna cu intrari mari de capital, atunci vor exista presiuni inflationiste si deteriorari ale deficitului de cont curent.
"Daca intrarile de capital nu sunt mari, atunci vom avea doar presiunile inflationiste. Provocarea pentru Romania este sa-si creasca potentialul de crestere economica, ceea ce va dura cativa ani", a spus Lucian Croitoru, in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.
El a precizat ca principala provocare pentru Romania in urmatorii cativa ani este sa asigure sustenabilitatea fiscala, fara a "confisca" perspectivele cresterii economice. Astfel, consilierul guvernatorului BNR a explicat ca este nevoie de reforme structurale care sa mearga cu mult dincolo de ajustarile fiscale avute acum in vedere si de o majorare a potentialului economic al Romaniei.
"Ceea ce s-a inteles cu adevarat in ultimele cateva saptamani este ca Romania nu poate sa creasca fara bani straini. Si de aceea cred ca se vor depasi toate problemele politice si acordul cu FMI va fi dus la capat si va fi semnat si unul nou. Cred ca se vor intensifica eforturile de atragere a banilor nerabursabili si fara dobanda de la UE. Ceea ce cred ca s-a inteles mai putin este ca potentialul de crestere economica al Romaniei a scazut si ca reluarea cresterii economice, sa zicem ca se reiau intrarile de capitaluri, fara anumite reforme care sa duca la cresterea potentialului de creste