Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila a anunţat amânarea cu cel puţin o săptămână a campaniei de vaccinare antidiftero-tetanică pentru elevii de clasa a IX-a, pentru că încă nu s-a finalizat licitaţia pentru achiziţia vaccinului la nivel naţional.
Potrivit evidenţelor DSP, 2662 de elevi de clasa a IX-a sunt restanţieri la vaccinare.
Altor 3134 de elevi de clasa a treia a li se va administra, în perioada 22 noiembrie - 3 decembrie, vaccinul antipoliomielitic. Aceste etape de vaccinare se vor face în cabinetele şcolare, în timp ce vaccinarea copiilor care nu merg la şcoală se va face de către medicii de familie. Imunizarea nu este obligatorie şi se va face numai cu acordul prealabil al părinţilor sau susţinătorilor legali.
Părinţii sunt însă fermi când vine vorba despre vaccinarea copiilor.
"Ştiu că trebuie să fie clinic sănătos atunci când i se administrează un astfel de vaccin. Oricum, nu poţi să ştii cum reacţionează fiecare organism în parte la un astfel de vaccin. Aşa că ne asumăm şi riscuri", ne-a spus Adriana Mazilu, mama unei fetiţe de 9 ani de la Şcoala "Ion Creangă".
Prima campanie de vaccinare din acest an şcolar, cea antirujeolică-antirubeolică -antiurliană (oreion), s-a încheiat cu imunizarea a 93% din elevii de clasa a doua, restanţieri din campaniile trecute. Este vorba despre 2762 copii vaccinaţi, din 2965 aflaţi în evidenţe.
În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală, în perioada 1- 6 noiembrie au fost vaccinate 1485 de persoane peste 65 de ani, 1897 de persoane din rândul personalului sanitar, 1023 bolnavi cronici de toate vârstele şi 296 rezidenţi în instituţiile de ocrotire.
La Brăila au fost aduse peste 26.000 de doze de vaccin.