Aderarea României la Schengen în 2011 este pusă sub semnul întrebării şi legată de eradicarea corupţiei. La Bruxelles, două conferinţe petrecute marţi, 9 noiembrie, una cu participarea ministrului de Interne, Traian Igaş şi alta organizată de Monica Macovei au dezbătutproblema. Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Aderarea României la Schengen în 2011 este pusă sub semnul întrebării şi legată de eradicarea corupţiei. La Bruxelles, două conferinţe petrecute marţi, 9 noiembrie, una cu participarea ministrului de Interne, Traian Igaş şi alta organizată de Monica Macovei, au dezbătutproblema.
Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
România este gata, din punct de vedere tehnic, pentru a se integra în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, în 2011, toate cerinţele se află în grafic, cum spune partea română, dar Germania, Franţa, Olanda şi Marea Britanie nu o văd astfel.
De aceea, o conferinţă organizată de fundaţia Hanns-Seidel, la Bruxelles, avându-l ca invitat pe ministrul român de Interne a dezbătut problema din punct de vedere politic.
Organizatorii şi deputaţii europeni prezenţi au subliniat importanţa aderării României la Schengen, fără a uita de problema rromilor şi de corupţia, care tot nu a fost eradicată,lucruri care se leagă acum între ele.
O legătură tehnică nu există cu adevărat, ea este una pur politică şi este de fapt singura modalitate pe care au găsit-o unele state membre, pentru a forţa reformele sociale şi reforma justiţiei în România.
România continuă să fie monitorizată de Bruxelles privind reforma justiţiei prin faimosul Mecanism de Cooperare şi Verificare (MCV), care nu prevede sancţiuni clare, dar menţine o presiune asupra României.
Ministrul Traian Igaş spunea însă pentru presa română că lucrurile ar trebui să stea altfel : angajamentele au fost t