O organizaţie nonguvernamentală înfiinţată în paralel cu cea care sprijină SMURD la nivel naţional îi păcăleşte pe cei care vor să ajute serviciul de urgenţă cu 2% din impozit. Respectiva organizaţie a adunat, pe baza confuziei create de denumire, aproape un milion de lei, din care la serviciul care salvează mii de vieţi a ajuns mai nimic.
Serviciul Mobil de Urgenţă Resuscitare şi Descarcerare, pe scurt SMURD, nu are nevoie de prezentare: este cea mai importantă instituţie salvatoare de vieţi din România.
Mai citeşte şi:
10 milioane de euro investiţi în primul centru de urgenţe regional
Medicii de la SMURD Galaţi, bătuţi cu pumnii şi cu parul în misiune
Patru moduri în care poţi muri cu zile în România
Medicii de la Urgenţe pleacă din ţară pe capete
Puţini ştiu însă că în spatele acestui serviciu - care la începuturile sale a funcţionat la Târgu-Mureş în regim de voluntariat - se află o organizaţie nonguvernamentală: „Fundaţia pentru SMURD". Aceasta a fost înfiinţată pentru ca populaţia să poată sprijini financiar serviciul care şi-a câştigat un loc important în conştiinţa publică.
De la înfiinţare, adică din 2006, mii de români au ales să redirecţioneze 2% din impozitul lor pe venit în contul Fundaţiei pentru SMURD pentru a contribui la întreţinerea şi dezvoltarea acestui serviciu. Şi roadele acestor contribuţii se văd, reţeaua SMURD dezvoltându-se continuu.
Căpuşa de pe malul Dunării
În septembrie 2006 a fost înfiinţată şi „Asociaţia SMURD Galaţi" ai cărei fondatori - Consiliul Local, Consiliul Judeţului, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică - declarau că noua organizaţie urmăreşte ca fondurile colectate de la gălăţeni să fie utilizate exclusiv pentru SMURD Galaţi. Această intenţie contrazice principiul de bază al „Fundaţiei pentru SMURD",