Puterea a reuşit însă respingerea amendamentelor opoziţiei privind pensionarea femeilor la 60 de ani şi punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut.
Meciul putere-opoziţie în Senat a marcat azi un scor egal : 1-1. Astfel puterea nu a reuşit să adopte cererea de reexaminare a preşedintelui la legea pensiilor, dar a reuşit în schimb să respingă amendamentele opoziţiei la legea pensiilor privind vârsta de pensionare la femei de 60 de ani, la bărbaţi de 63 şi stabilirea punctului de pensie de 45% din salariul mediu brut. Respingerea acestor amendamente a venit în urma exprimării unui vot pe raportul comisiei de muncă la cererea de reexaminare la legea pensiilor.
Împotriva raportului comisiei de muncă s-au pronunţat 48 de senatori, în timp ce 7 s-au abţinut, iar 44 au exprimat un vot pozitiv. Dintre grupurile politice, împotriva raportului au votat PDL, UDMR şi UNPR, iar pentru raport PSD şi PNL. Discuţiile cele mai fervente s-au purtat asupra posibilităţii de a mai exprima sau nu un vot asupra cererii de reexaminare a preşedintelui, grupul PDL susţinând că, odată dat un vot asupra raportului, nu mai este nevoie de un vot şi asupra cererii de reexaminare, în care se afla solicitarea preşedintelui ca vârsta de pensionare a femeilor să fie de 63 de ani.
Solicitarea puterii PDL-UDMR are o explicaţie simplă: pentru adoptarea cererii de reexaminare a preşedintelui era nevoie de 69 de voturi pentru, voturi pe care, în scripte, puterea le are, dar azi, în fapt, senatorii puterii nu erau toţi prezenţi la vot. Prin urmare, riscul ca cererea preşedintelui să fie respinsă era extrem de mare.
Procedurile parlamentare sunt însă clare în această privinţă astfel că cererea de reexaminare s-a supus la vot. Întrunind doar 57 de voturi pentru din cele 69 necesare, cererea de reexaminare a preşedintelui a fost respinsă. Concluzia pol