Statinele, medicamente folosite împotriva colesterolului, reduc cu 15% riscul de producere a atacurilor de cord şi a atacurilor cerebrale, atunci când sunt administrate în doze mari, comparativ cu dozele uzuale, potrivit unui studiu publicat în revista medicală The Lancet, relatează Mediafax.
Studiul se bazează pe analiza concluziilor formulate în urma a 26 de teste, efectuate pe circa 40.000 de pacienţi, care au comparat efectele medicale ale tratamentului uzual cu statine cu cele ale tratamentelor intensive. După un an, dozele mari de statine au avut ca efect o reducere adiţională "semnificativă" de 15% în ceea ce priveşte totalul incidentelor cardiovasculare majore (atacuri de cord şi atacuri cerebrale, în special).
Scăderea numărului de accidente vasculare cerebrale (AVC) ischemice (cauzate de obturarea unei artere), luată separat, a fost de 19%, potrivit autorilor acestui studiu, realizat în colaborare de un grup internaţional de specialişti - Cholesterol Treatment Trialists / CTT -, coordonat de cercetători de la universităţile Oxford (Marea Britanie) şi Sydney (Australia).
Per total, autorii studiului nu au constatat o creştere a mortalităţii voluntarilor, cauzată de cancer sau de alte maladii non-vasculare. În cadrul unui al doilea studiu, denumit "Search", ale cărui concluzii au fost publicate tot în revista The Lancet, medicii britanici au comparat efectele medicale generate de administrarea unei doze forte de statine (80 de miligrame/zi de simvastatin) cu cele generate de administrarea unei doze curente (20 de miligrame/zi de simvastatin), asupra a 12.000 de pacienţi care au suferit în trecut un infarct.
Administratea dozelor forte a condus la reducerea cu 6% a numărului de accidente cardiace majore (infarct, intervenţii de deblocare a arterelor, etc).
Medicii au constatat însă că o anumită complicaţie medicală, o afecţiune mu