Muncitorii chinezi sunt cunoscuţi în întreaga lume pentru mâna ieftină de lucru, dar dacă planul cincinal al Partidului Comunist îşi atinge obiectivele, aceştia vor fi mai specializaţi şi mai bine plătiţi În ultimii treizeci de ani a fost una din economiile care au înregistrat cele mai mari salturi şi a depăşit criza economică din 2008 cu ajutorul unui pachet de stimulare de 2.000 de miliarde de dolari. Acum China este nevoită să facă faţă unui nou set de provocări pentru a-şi consolida poziţia de cea de-a doua economie a lumii.
Modelul economic adoptat în 1978, care se baza pe utilizarea forţei de muncă şi a capitalurilor ieftine pentru a exporta masiv bunuri la preţuri joase nu mai este suficient. China trebuie să se schimbe pentru a-şi menţine statutul de actor global cu o creştere economică constantă, scrie BBC News.
Li Keqiang, văzut ca următorul premier al Chinei, a prezentat la începutul anului o listă de provocări pe care economia chineză trebuie să le înfrunte în viitorul apropiat, printre acestea numărându-se creşterea eficienţei economice şi uniformizarea distribuţiei veniturilor.
Reformarea industriei chineze se va întinde pe cinci ani
În puls, planul cincinal ce va intra în vigoare la începutul anului 2011 îşi propune să impulsioneze consumul pentru a înlocui exporturile ca principal motor al creşterii economice.
De asemenea, conform progamului de politici economice al Chinei, urmează să fie dezvoltate capacităţi de producţie pentru o serie de produse complexe, aeronave şi alte echipamente cu norme de poluare reduse.
Deşi se văd deja progrese în unele sectoare, cum ar fi cel al trenurilor de mare viteză pe care China a început să le şi exporte, planurile sunt pe termen lung.
Până în anul 2015, China intenţionează să producă o aeronavă cu capacitatea de a transporta 220 de pasageri, deşi aceasta zbura c