Vânzătorii de ziare din Oradea sunt încântați că în curând chioșcurile, de câțiva metri pătrați, în care ei lucrează vor fi schimbate cu unele noi, dotate la standarde europene. Primele chioșcuri au fost deja achiziționate, din Italia, de firma SC Laza Trading.
Spațiu mai mult pentru chioșcarii
Primii care au fost de acord cu decizia primarului au fost chioșcarii, sătui să petreacă iarna fără căldură, iar vara fără aer condiționat. „Am văzut cum arată nou model și este foarte încăpător, nu se compară cu chioșcurile de lemn, vechi de câțiva ani. Pe lângă faptul că nu avem spațiu pentru ziare, reviste și cărți, clienții se apleacă la un gemuleț mic pentru a putea vedea toată marfa. Când plouă, o parte din ziare se udă și noi trebuie să le uscăm", a spus Eva Kun, care vinde într-un chișc de ziare din lemn, de nici doi metri pătrați. De aceiași părere sunt și orădenii care o să calce mai des pragul noul chioșc dotat cu aer condiționat, gresie și condiții mult mai bune. „În majoritatea chioșcurilor nu se poate intra și atunci marfa o expusă afară, pe unde apucă. În primul rând că nu este estetic, iar apoi nici nu putem răsfoi revistele sau cărțile în stradă. În schimb, am văzut că în noile chioșcuri se poate intra și condițiile bune atât pentru clienți, cât și pentru vânzători", a explicat orădeanca Mădălina Bar.
Scumpe, dar merită
Traian Laza, patronul firmei care a achiziționat deja primele chioșcuri pentru difuzarea presei a preferat să le cumpere din Italia, pentru că, spune el, acolo a găsit ce căuta. „Am căutat în mai multe țări, dar erau mai scumpe. Spre exemplu, în Ungaria un astfel de chioșc costă 50.000 de euro, iar în Germania unul de șase metri pătrați costă 25.000 de euro. Am preferat să le cumpăr pe cele din Italia, pentru că, deși am dat pe o singură bucată aproximativ 20.000 de euro, sunt dotate cu tot ce trebuie, inclusiv gresie și