Geamia Hunkiar, ctitorită de sultanul Abdulaziz în anul 1869, monument aflat pe lista patrimoniului cultural naţional, a fost salvată de justiţie. Muftiul Iusuf Muurat a spus ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Tribunalul Constanţa a declarat ilegală autorizaţia de construcţie emisă pentru clădirea de birouri care s-a ridicat aproape lipită de geamie, la o distanţă de numai 1,20 metri. În plus, spune muftiul, investitorul, o societate comercială care deţine o pizzerie, lângă actuala clădire a geamiei, a ocupat o suprafaţă de 64 mp din terenul acesteia.
Decizia este definitivă, dar poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel. „La o distanţă de 1,20 metri de un monument istoric cu o valoare extrem de importantă pentru comunitatea musulmană din România, dar şi pentru statul turc, cel care a participat efectiv la construirea acestui monument istoric, s-a emis autorizaţie pentru a construi la o distanţă infimă de limita de proprietate şi, ce este mai grav, nu ştim din cauza cui s-a emis o autorizaţie care vizează proprietatea exclusivă a cultului", a declarat Dumitru Badragan, avocat în Baroul Bucureşti. Acesta a mai spus că autorizaţiile de construire au vizat o zonă care, printr-o sentinţă definitivă şi revocabilă încă din 1996, a consfinţit un drept al cultului asupra suprafeţelor de teren din această zonă.
S-a realizat practic o expropriere
Avocatul spune că certificatul de urbanism, actele de proprietate ale societăţii comerciale beneficiare ale clădirii şi autorizaţiile de construire vizează proprietatea unui cult. „S-a realizat practic o expropriere ilegală a unui cult şi a unei zone cuprinse într-o arie de protecţie a unui monument istoric", a precizat el. Acesta a mai spus că beneficiarul putea cunoaşte faptul că, în 2008, singurul competent a emite autorizaţie de construire în aria de protecţie a unui monument istoric, care se întin