Produsele agricole româneşti au devenit excesiv de scumpe, din cauza numeroşilor intermediari de pe traseul parcurs de la fermă până la raft, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, în deschiderea Târgului IndAgra.
"De foarte mulți ani avem construit un sistem care artificializează această relație", a spus Tabără.
Ministrul a adăugat că rezolvarea problemei preţurilor nu ţine doar de administraţiile centrale, locale şi de Ministerul Agriculturii, ci şi de companii. "România trebuie să producă şi pentru piața europeană şi pentru piețele emergente", a subliniat Tabără.
Tabără: "Nu vă bazaţi doar pe subvenţii"
Ministrul a mai spus că fermierii nu trebuie să se bazeze exclusiv pe subvenţii pentru finanţarea producţiei pentru că în acest fel agricultura nu va performa. "Există şi alte elemente care trebuie revăzute, inclusiv inițiativele pe care fermierii trebuie să le aibă. E importantă şi dotarea tehnică a fermelor", a afirmat el, susţinând că este esenţială şi o colaborare bună cu băncile. "Am avut întâlniri cu reprezentanţii a mai multor bănci, nu este exclus ca una dintre acestea să accepte garanţii doar o adeverinţă de la APIA (subvenţii drept garanţii)", afirmă ministrul.
Banca de gene
Tabără susţine că sectorul agricol şi cel animalier are nevoie de o bancă de gene pentru păstrarea raselor de animale şi plantelor aflate în pericol de dispariţie pentru a putea să "înmulţeşti animalul la momentul oportun". "Pentru bovine există o lege şi o subvenţie pentru păstrarea raselor în curs de dispariţie. Am vrea să extindem o astfel de lege, prin care să păstrăm genele şi în sectorul vegetal şi în cel al cabalinelor", a spus el.
Cea de-a 15-a ediţie a expoziţiei Indagra, care se va desfăşura la Romexpo în perioada 10-14 noiembrie, va reuni 585 de firme din domeniile agricultură, zootehnie şi industrie alimentară. @