Sătmărenii au acumulat la sfârşitul lunii septembrie datorii restante la bănci de peste 150 de milioane de lei. Bancherii le recomandă celor care nu îşi mai pot achita datoriile să anunţe din timp unitatea bancară pentru identificarea unor soluţii.
Sătmărenii datorează instituţiilor bancare peste 2,6 miliarde de lei, cu circa 500 de milioane de lei mai mult decât în urmă cu un an. Numărul sătmărenilor care nu reuşesc să îşi plătească la timp ratele a crescut însă considerabil din 2009. Restanţele mai mari de 30 de zile pe care clienţii băncilor din judeţul Satu Mare le au de achitat s-au triplat în doar 12 luni, potrivit statisticilor BNR. Dacă în septembrie 2009, restanţele se cifrau la 51 de milioane de lei, anul acesta în luna septembrie restanţele au depăşit 150 de milioane de lei. Cele mai mari creşteri ale restanţelor se înregistrează la creditele în valută. Dacă în septembrie anul trecut, restanţele la caest tip de credite erau 21 de milioane de lei, anul acesta au crescut de patru ori, ajungând la peste 80 de milioane. „Este un fenomen înregistrat în întreg sistemul bancar, iar Satu Mare nu face excepţie. Oamenii rămân, din păcate, fără locuri de muncă, veniturile bugetarilor au fost reduse considerabil, astfel, unii clienţi ajung restanţieri la credite“, afirmă Sebastian Costin, director Volksbank Satu Mare.
Sfaturile bancherilor
Reprezentanţii băncilor spun că sătmărenii care se află în situaţia de a nu mai face faţă plăţilor lunare trebuie să anunţe din timp banca în privinţa schimbărilor din situaţia financiară pentru a se identifica soluţii punctuale. „Se analizează fiecare caz în parte şi se gasesc soluţii. Important este ca cei aflaţi în această situaţie să ne anunţe din timp, pentru a le putea pregăti şi oferi mai multe opţiuni. Dacă vin prea târziu, restanţele ajung pe masa executorilor şi situaţia devine aproape irev