Austria sprijină aderarea României la Spaţiul Schengen la termen. Ministrul de Externe de la Viena a declarat, în exclusivitate pentru "Adevărul", că decizia ţării sale va ţine cont strict de îndeplinirea condiţiilor tehnice de aderare şi nu de criterii politice. Michael Spindelegger spune, însă, că aderarea Republicii Moldova la UE, pentru care România face lobby, mai are de aşteptat.
Citiţi şi:
Tratatul dezbină Alianţa din Moldova
Bucureştiul vrea ca Republica Moldova să adere la spaţiul comunitar odată cu Balcanii de Vest. Este posibil?
Trebuie să fim realişti, există atâtea ţări care aşteaptă de ani buni în anticamera UE. Spre exemplu Croaţia este următoarea ţară care va intra în spaţiul comunitar, Serbia a mai făcut un pas spre UE. Noi decidem în fiecare an, în funcţie de rapoartele Comisiei Europene, care sunt următorii paşi care trebuie făcuţi de fiecare dintre candidatele la aderare. Republica Moldova nu este printre primii pe lista candidaţilor la aderare, dar - important - se află pe această listă. Important este că în Republica Moldova se fac lucruri care să o apropie de UE, vorbesc de adaptarea legislaţiei moldoveneşti la cea comunitară. Important este că până atunci Moldova este inclusă în Parteneriatul Estic care dă Chişinăului mijloace şi îl motivează să meargă în continuare pe drumul european. Subliniem că Republica Moldova are nevoie de mult ajutor din partea UE.
Ca timp, care este perspectiva de aderare la UE a Moldovei. 10, 20.. de ani?
Ar fi frumos să ştiu dinainte, dar nu sunt viitorolog. Trebuie să ţinem cont că există pentru fiecare dintre candidatele la UE un plan de aderare, cu termene fixe, care au ca scop accelarerea reformelor. Abia în funcţie de îndeplinirea acestor criterii este decis pasul următor, în acest sens susţinem Republica Moldova.
România vrea să adere la Spaţiul Schengen la termen