Să afli că un coleg de serviciu câştigă mai mult decât tine te poate înfuria, mai ales dacă şi tu, şi el faceţi cam aceeaşi treabă. Alison Green, autoarea popularului blog „Ask a Manager" („Întreabă un şef", în traducere), susţine că există cinci motive ce ar putea explica diferenţa.
1 Colegul tău a negociat mai bine la angajare. Unii oameni acceptă prima ofertă, alţii forţează puţin pentru a căpăta ceva mai mult, iar alţii chiar negociază la sânge pentru fiecare bănuţ suplimentar. Salariul colegului poate fi mai mare pentru simplul motiv că el a cerut mai mult.
2 Piaţa muncii era mult prea „strânsă" în momentul în care colegul tău s-a angajat. Astăzi, nu e prea dificil să găseşti oameni buni pe care să‑i angajezi pe bani puţini. Dar în urmă cu câţiva ani, când erau joburi din belşug, angajatorii erau nevoiţi să dea mai mulţi bani pentru a-şi atrage potenţiali angajaţi.
3 Colegul de serviciu are un grad academic sau un talent aparte pe care compania îl răsplăteşte. Chiar dacă aveţi sarcini similare, compania poate trece oamenii cu anumite talente, diplome sau certificate suplimentare într-o grilă de salarizare superioară.
4 Treaba pe care o faci nu‑i chiar aşa de bună precum crezi. O mulţime de oameni îşi supraestimează performanţele. Ar trebui să vezi dacă există un motiv întemeiat pentru care angajatorul nu valorizează munca ta la nivelul colegului tău.
5 Şeful sau postul colegului tău este de coşmar. Dacă postul colegului cu care te compari este în mod special dificil sau neplăcut, compania l-ar putea plăti mai mult pentru a-l păstra în colectiv. Situaţie similară şi în cazul în care şeful lui este un nemernic, adesea companiile plătind mai mult pentru a-l opri pe colegul tău să plece.