Dosarul privind faudarea bacalaureatului de către absolvenţii promoţiei 2010 se apropie de finalizare.
„Am cercetat 10 absolvenţi de liceu, însă în final au rămas doar doi, pentru care avem date suficiente să spunem că au dat bani pentru a obţine note mai mari la bacalaureat”, a spus procurorul de caz, Ovidiu Carmen Toma. Este vorba de două femei, pe nume Ioana Cojoacă şi Luminiţa Trâmbez, eleve la Grupul Şcolar Tehnic Alexandria, care însă nu au frecventat cursurile de zi, fiind la frecvenţă redusă.
Mai mult, în urma investigaţiilor efectuate de procuror, în colaborare cu şeful Direcţiei Generale Anticorupţie, secţia Teleorman, inspector principal Tom Tîcă şi comisarul Mihai Nedelea s-a stabilit şi numele intermediarului tranzacţiilor. Este vorba de Floarea Păunescu, care se pare că a lucrat la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi folosindu-se de cunoştinţele sale în rândul profesorilor, a facilitat traficul de influenţă.
Deocamdată nu se ştiu profesorii care au primit şpagă
În acest dosar a mai rămas un singur lucru de aflat: şi anume care dintre cei 22 de profesori au primit sumele de bani de la eleve. „Suntem aproape de a finaliza acest dosar. Aşteptăm de la Bucureşti, notarea unui set mai mare de lucrări, pe care noi le-am transmis la Bucureşti. Când vom intra în posesia acestora, vom verifica care dintre acestea au primit la nota finală mai mult de două puncte cât este permis de lege şi astfel vom şti profesorii. Vreau să spun doar că nu planează suspiciuni asupra tuturor profesorilor care au apărut în presă”, a mai adăugat procurorul.
Cele două eleve riscă pedepse cu închisoarea de la 7 luni la 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, iar intermediarul poate primi de la 2 al 10 ani. În schimb, profesorii care au luat şpagă riscă 12 ani de închisoare.