Bursa a crescut marţi cu 0,92% (la nivelul indicelui BET-C) şi a recuperat o parte din corecţia înregistrată în şedinţa anterioară, însă investitorii au continuat să stea în aşteptare, astfel că lichiditatea pieţei acţiunilor a fost de numai 11,9 mil. lei. Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate, a câştigat 1,19%, iar indicele SIF-urilor BET-FI a urcat cu doar 0,3%.
În şedinţa de luni, indicele general al bursei BET-C a scăzut cu 2%, iar acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistrat un recul mai vizibil, de 3,5%.
Linia pieţei a fost urmată şi de acţiunile companiilor din sectorul energetic, ale căror cotaţii au avansat în medie cu 0,59%. Directorul de tranzacţionare al Rombell Securities Adrian Tod consideră că volumele de tranzacţionare vor continua să fie reduse, în principal ca urmare a absenţei din piaţă a celor mai mulţi speculatori locali, deşi în şedinţa anterioară piaţa a înregistrat variaţii mai vizibile decât în ultimele trei luni.
"Cred că luni cineva a încercat să împingă piaţa mai jos crezând că astfel speculatorii vor ieşi din amorţeală. Probabil că a mers pe ideea că o scădere îi va impulsiona şi pe alţii să intre la tranzacţionare, pentru că s-a văzut, în săptămânile anterioare, că piaţa nu a reacţionat la creşterile de pe bursele externe. Din păcate, se pare că nici această variantă nu a prea plăcut, deoarece deşi volumele au fost mai mari în comparaţie cu şedinţele din ultimele luni, au fost vizibil mai mici decât cele de dinaintea verii", a declarat Tod.
El nu crede că corecţiile de luni au fost influenţate de încercarea de ieşire din piaţă a unui investitor mai mare, deoarece rulajele înregistrate de cele mai multe acţiuni au fost foarte reduse pentru un astfel de investitor.
Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au fost cele mai tranzacţionate