Summit-ul Dunarii, organizat la Bucuresti din initiativa Romaniei, a adus multe ambitii pentru proiect, insa nu a adus si fonduri suplimentare, arata EUObserver.
Bazat pe modelul strategiei Marii Baltice, Uniunea Europeana va lansa o noua politica "macro-regionala" pentru cele 10 tari traversate de fluviul Dunare, fara insa sa promita noi fonduri pentru proiect, informeaza EUObserver.
"Cred ca in cativa ani, aceasta initiativa va imbunatati mobilitatea, biodiversitatea, calitatea apei, protectia impotriva inundatiilor, cercetarea, inovatia si securitatea", a declarat Jose Manuel Barroso, luni, la Bucuresti, in cadrul summit-ului Dunarii.
Strategia va fi prezentata de Comisia Europeana in aceasta luna, si va ajuta tarile implicate sa coordoneze mai bine fondurile europene, o suma de 95 de miliarde de euro acordata pentru perioada 2007-2013, suma care poate fi completata cu granturi si imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii si Banca pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Strategia va include si tari care nu fac parte din Uniunea Europeana, cum ar fi Serbia, Croatia, Republica Moldova si Ucraina. Proiectul implica facilitarea traficului naval, curatarea zonelor poluate si imbunatatirea relatiilor din regiune prin poduri, autostrazi si cai ferate .
Basescu l-a facut sa atipeasca pe Barroso, la summit-ul Dunarii
Romania gazduieste Summit-ul Dunarii: Jose Manuel Barroso, invitat
"Nu este usor, dupa o criza financiara si economica, sa gasim resursele pentru proiecte majore de infrastructura", a declarat si presedintele Traian Basescu, in cadrul summit-ului, subliniind ca exista doar un singur pod peste Dunare intre Romania si Bulgaria, iar cel de-al doilea este in constructie de zeci de ani.
Romania si Bulgaria sunt principalele beneficiare ale fondurilor Uniunii Europene pri