Criza economică şi faptul că puţini dintre cei plecaţi peste hotare cred că mai au un viitor în România au dus la înjumătăţirea sumelor trimise rudelor din ţară anul acesta faţă de 2008. Sursa: ARHIVA EVZ
Românii care muncesc în afara graniţelor vor trimite în ţară, anul acesta, 4,517 miliarde de dolari, faţă de 9,381 miliarde de dolari în 2008, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, dat publicităţii la începutul săptămânii.
Efectele recesiunii globale s-au văzut încă de anul trecut, când românii emigranţi au trimis 4,928 miliarde de dolari. În 2010, numărul emigranţilor români a ajuns la 2.769.400, adică 13,1% din populaţia totală. Principalele ţări alese ca destinaţie sunt Italia, Spania, Ungaria Israel, SUA, Germania, Austria, Franţa şi Marea Britanie.
Oameni muncitori, care şi-au luat familiile cu ei
Chiar dacă românii plecaţi în străinătate au trimis în ţară anul acesta mai puţini bani decât anul trecut, ritmul de scădere a încetinit mult, spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asocia ţiei Oamenilor de Afaceri din Ro mânia (AOAR).
"Aceasta înseamnă în primul rând că oamenii noştri nu s-au întors în România, aşa cum erau aşteptările. În al doilea rând, temperarea scăderii denotă faptul că românii sunt oameni muncitori care şi-au găsit de lucru", comentează Pârvan. El susţine că sumele de bani remise de conaţionalii noştri plecaţi peste hotare sunt în scădere şi datorită faptului că mulţi dintre ei şi-au luat cu ei familiile şi cheltuiesc banii acolo.
La mâna economiei europene
Majoritatea românilor plecaţi la muncă au ales ca destinaţie ţările UE care au primit masiv imigranţi, dar care au fost grav afectate de criza economică. Aşa explică profesorul de economie Daniel Dăianu de ce scad sumele trimise de acasă de compatrioţii noştri.
"Continuă tendinţa de anul trecut