Subvenţiile pentru agricultură şi achiziţiile publice sunt domeniile unde contabilii de la Curtea Europeană de Conturi au descoperit cele mai multe probleme, deşi ei şi-au dat avizul pentru un buget "conform cu legile şi reglementările în vigoare"
Cele cinci domenii care reprezintă 92% din totalul cheltuielilor UE - agricultura, fondurile structurale (de coeziune), cercetarea, ajutorul extern şi educaţia - au fost marcate de "erori materiale", consideră raportul Curţii Europene de Conturi (CEC). Problemele au fost semnalate pentru al 16-lea an consecutiv de către instituţia de la Luxembourg, al cărui preşedinte, Vitor Manuel da Silva Caldeira, a declarat că "rata erorilor rămâne ridicată". Raportul CEC survine dezbaterii aprinse legate de bugetul pe 2011 al UE, pe care Parlamentul European (PE) l-ar dori mai mare cu 5,9%, dar guvernele statelor membre insistă că nu îşi permit o creştere peste 2,9%. În 2009, plăţile efectuate din bugetul UE au fost de 118,4 miliarde, dintr-un total de 142,5 miliarde angajamente de plată.
Între "nereguli" şi "un rezultat foarte bun"
Echidistant ca în fiecare din ultimii 33 de ani de când CEC elaborează astfel de analize ale "conturilor UE", raportul a fost privit din două perspective. Cea critică a venit din partea eurodeputaţilor eurosceptici britanici (membri ai formaţiunii UKIP) şi a unor publicaţii din Regatul Unit (UK). Viziunea optimistă reiese din aprecierile oficiale ale Comisiei Europene (CE) asupra documentului.
"Raportul anual relevă că cea mai mare politică din bugetul UE, Agricultura şi resursele naturale, pentru care se plătesc 56,3 miliarde euro pe an, aproape jumătate din bugetul total, a cunoscut o creştere a ratei erorilor de la 2 la 5%", a fost opinia europarlamentarului UKIP Marta Andreasen, membră a comisiei pentru Buget şi Control a PE. În privinţa fondurilor de coeziune (care ocupă locul