Conducerea unui spital din Africa de Sud a fost condamnată la plata unei amenzi de patru milioane de ranzi (585.000 de euro) pentru transplant ilegal de rinichi proveniţi de la brazilieni şi români. Spitalul St. Augustine din Durban face parte din reţeaua Netcare - cea mai mare reţea de clinici şi spitale private din Marea Britanie şi Africa de Sud. 110 transplanturi ilegale au fost realizate în perioada 2001-2003, iar procesul judiciar, care a implicat punerea sub acuzare a zeci de persoane dintr-o vastă reţea de traficanţi de organe, având ca beneficiari pacienţi israelieni, a durat mai mulţi ani de zile. În septembrie 2010 a fost oficial învinuită chiar conducerea Netcare, dar un comunicat de marţi al reţelei medicale informează că acuzaţiile au fost retrase necondiţionat, iar directorul executiv Richard Friedland a anunţat că va acţiona împotriva celor care "au instigat în mod răuvoitor la declanşarea procedurilor penale împotriva sa".
Rinichii transplantaţi nu au provenit din donaţii, ci au fost cumpăraţi de pe "piaţa liberă". Iniţial, vânzătorii au fost israelieni, dar, pentru a reduce costurile, achizitorii s-au reorientat către brazilieni şi români. Dacă un rinichi israelian era cumpărat cu 20.000 de dolari, pentru unul brazilian sau român se plăteau doar 6.000 de dolari. Reţeaua falsifica acte, astfel încât să pară că era vorba de donaţii, respectiv că există legături de rudenie între "donori" şi pacienţii la care rinichii erau transplantaţi.
Pornind de la mărturiile unor brazilieni care şi-au donat rinichii, poliţiştii sud-africani l-au arestat pe cel considerat capul reţelei de traficanţi, israelianul Ilan Perry. Se pare că acesta a ajuns la o înţelegere cu anchetatorii, fiindcă nu a fost trimis în instanţă ca acuzat, dar a ajuns ca martor în procesul împotriva conducerii spitalului St. Augustine. Conform publicaţiei sud-africane South Afric