Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) anunţă că a primit câştig de cauză în demersul juridic de blocare a transferului iconostasului cantacuzin aflat în expunerea Muzeului Naţional de Artă al României către biserica retârnosită din curtea Palatului Cotroceni, conform HG nr. 194/25.02.2009.
"Tribunalul Municipiului Bucureşti a reconfirmat, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă, decizia Judecătoriei Sectorului 1, de a numi ca sechestor judiciar al iconostasului un reprezentant al RNMR. De asemenea, părerile specialiştilor şi rapoartele acestora solicitate în justiţie au fost decisive în luarea acestei decizii", se arată într-un comunicat al RNMR primit la redacţie.
De precizat că iconostasul bisericii fostei mănăstiri Cotroceni, o piesă de valoare inestimabilă, făcea parte din cele 108 bunuri culturale mobile ce urmau a fi transferate de la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) în administrarea Administraţiei Prezidenţiale. Datorită fragilităţii sale, iconostasul - una dintre capodoperele Galeriei de Artă Veche Românească, care expune cea mai amplă şi coerentă colecţie de artă medievală românească, prezentând obiecte reprezentative pentru perioada cuprinsă între secolul al XIV-lea şi secolul al XVIII-lea - risca o distrugere sigură şi iremediabilă. Pe de altă parte, potrivit comunicatului din partea RNMR, noua biserică unde urma să fie găzduit iconostasul este o replică inestetică şi care nu ar fi asigurat microclimatul necesar pentru păstrarea acestuia.
Cum s-a ajuns într-o asemenea situaţie? "Guvernul României, fără consultarea anterioară a specialiştilor, aşa cum obligă legea, a emis o Hotărâre de Guvern abuzivă prin care se solicita transferul acestui iconostas şi a întregilor odoare bisericeşti ce au aparţinut vechii biserici cantacuzine către Administraţia Prezidenţială. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a reu