- Diverse - nr. 670 / 11 Noiembrie, 2010 Dupa ce, in judetul Bihor, nu mai putin de 200 de persoane s-au imbolnavit, in cursul lunii trecute, de trichineloza, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa cumpere carne de porc numai din spatii autorizate sanitar si examinata trinchineloscopic. Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa acorde o atentie marita si la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele. Trichineloza este o boala determinata de Trichinella spiralis, (un parazit localizat intracelular, atat in stadiul larvar, cat si ca adult) care ajunge in organismul uman, in urma consumului de carne infestata, precizeaza Ministerul Sanatatii. Majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa, care pot cauza moartea, prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului. Semnele clinice de boala sunt tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi, varsaturi), care apar la una, doua zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme faciale, insotite de conjunctivita, dureri musculare si stare de slabiciune. Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de consumul carnii de porc sau vanat neexaminata trichineloscopic, unele obiceiuri culinare cum ar fi prepararea termica "in sange" sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic (pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca), achizitionarea carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate si taierea clandestina a animalelor. Boala nu se transmite de la om la om, ci numai prin consumul carnii infestate. L.P. - Diverse - nr. 670 / 11 Noiembrie, 2010 Dupa ce, in judetul Bihor, nu mai putin de 200 de