Adrian Păunescu s-a folosit de Craiova şi de Rapid aşa cum s-a folosit de toţi şi de toate
Adrian Păunescu a colecţionat toată viaţa teme şi mulţimi: Basarabia, libertatea, tinerii, patriotismul, Bob Dylan, lumina spirituală (de varianta electrică s-a ocupat idolul lui Păunescu, Ceauşescu Atoatestingătorul). Păunescu le-a anexat pe toate, cu nesaţ şi voie de la partid. Operaţia a avut loc pe vremea cînd nimic nu avea loc fără aprobare şi a fost îngăduită din două motive: partidul scăpa de cîteva probleme delicate, iar Păunescu îşi adăuga metri cubi la statuie. Fotbalul a intrat repede în colecţia temelor anexate de Păunescu şi, din acest punct de vedere, linia omagială adoptată de GSP îşi privează cititorii de adevărul integral. Da, Ovidiu Ioaniţoaia are dreptate: Păunescu a ajutat ziarişti şi a făcut din redacţia Flacăra o bună bază de antrenament jurnalistic. Însă tot Păunescu a fost un amator în materie de gazetărie sportivă (deşi juca fotbal surprinzător de bine). Adevărat, toţi sau aproape toţi cronicarii de fotbal sînt amatori. În fond, fotbalul e singura meserie care se lasă comentată şi dirijată de necunoscători. Diferenţa e că Păunescu s-a autoimpus, aşa cum s-a proclamat şi autoimpus în toate.
În varianta propusă de Cătălin Tolontan, Păunescu devine altceva: etalon moral. Şi anume etalonul cu care poate fi măsurată tocmai bine Monica Rizi. Fostul Ministru ar trebui să trimită mulţumiri. Cine e comparat cu un om care s-a ocupat aproape 40 de ani cu izgonirea realităţii din România iese bine sau foarte bine.
Dragostea declamativă a lui Păunescu pentru Craiova şi Rapid ar fi trebuit să dea de gîndit celor ce ţin în scris la fotbal: prea multă grabă şi prea mult zgomot. Păunescu s-a folosit de Craiova şi de Rapid, aşa cum s-a folosit de toţi şi de toate. Rapid şi, mai ales, Craiova au fost cotropite de Păunescu şi trecute prin baia obişnuit