Oamenii care se ocupa cu pastoritul stiu ca zerul, zeama aceea galbuie, acra si usor tulbure, care ramane cand branza proaspata este pusa la scurs, intareste plamanii, revigoreaza trupul si tine bolile departe de om sau animal.
De aceea, pastorii nu arunca acest lichid - produs suta la suta natural - nu prea placut la vedere, ci il dau ca supliment alimentar, atat oamenilor, cat si animalelor din gospodarie, dar numai cat este proaspat.
Zerul contine aceleasi substante hranitoare ca si laptele, doar ca are mult mai putine grasimi, ceea ce-l recomanda si in curele de slabire, cunoscut fiind pentru actiunea sa de topire a grasimilor.
De asemenea, zerul contine vitamine din grupa B, calciu, potasiu si iod. Toate aceste vitamine si minerale intaresc unghiile, dau parului stralucire si rezistenta, catifeleaza pielea si intaresc organismul.
Persoanelor care practica un sport li se recomanda sa bea zilnic macar un pahar de zer, care s-a constatat ca ajuta la dezvoltarea musculaturii. Este important de stiut ca un pahar de zer are doar 48 de kilocalorii si se poate bea in loc de apa.
Zerul este recomandat persoanelor cu ten sensibil, care se inroseste frecvent. Fiind bogat in albunina, zerul calmeaza iritatiile si ajuta celulele in procesul de regenerare.
Se poate folosi ca atare ori in amestec cu zeama de lamaie, o lingurita de zeama de lamaie si trei lingurite de zer. Se aplica pe fata, pentru cateva minute, dupa care fata se clateste cu apa calduta.
Cine are mainile aspre poate apela la acelasi amestec, lamaie si zer. Mainile se clatesc dupa 10-15 minute.
Studiile pe animale au demonstrat ca zerul proaspat, consumat cu regularitate, protejeaza impotriva cancerului intestinal, de colon si mamar.
Bolnavii de guta ar trebui sa bea zilnic, timp de trei luni, cate trei c