Consilierul prezidenţial pe afaceri europene, Leonard Orban, a apreciat azi că României "nu îi va fi deloc simplu să atingă obiectivul privind aderarea la Spaţiul Schengen în luna martie". Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘSursa: Octavian Cocolos
1 /.
"Nu risc un pronostic. Va fi foarte clar o bătălie foarte serioasă şi foarte dură", a declarat Orban pentru EVZ.
Fostul comisar european a precizat că evaluările privind pregătirea României în privinţa aderării au fost transmise la Parlamentul European, o informaţie oferită în urmă cu puţin timp şi de preşedintele Trana Băsescu. Orban a avertizat însă că "decizia finală este luată de statele membre, mai exact, de miniştrii de interne".
Consilierul prezidenţial a explicat şi paşii pe care România trebuie să îi parcurgă pentru a-şi atinge obiectivul. "Din punct de vedere tehnic trebuie să fim cât mai bine pregătiţi. Va mai fi o misiune de evaluare şi e important să fim cât mai bine situaţi astfel încât să nu existe reproşuri din partea statelor membre".
"E evident că e nevoie de acţiuni, de contacte diplomatice pe diferite niveluri, inclusiv pe nivelul parlamentar, dar şi la cel mai înalt nivel. Sunt unele state membre precum Olanda dar şi Franţa unde şi factorul parlamentar joacă un rol. Parlamentele din cele două ţări dar şi din altele şi-au numit sau vor numi raportori pe această problemă, care vor elabora un punct de vedere ce va fi transmis guvernelor", a subliniat Orban.
Consilierul prezidenţial a adăugat că, "deşi nu există o legătură clară, având în vedere că unele state membre fac această legătură informală între aderarea la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie (MCV), progresele în acest domeniu trebuie să continue, astfel încât următorul raport al Comisiei Europene, cel de etapă, din ianuarie- februarie să fie unul pozitiv".
"