Bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor va fi mărit cu 2,9% sau cu mai mult. Iată obiectul unei reuniuni organizate joi, 11 noiembrie, la Bruxelles, între miniştrii de Finanţe ai UE şi Parlamentul European. Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor va fi mărit cu 2,9% sau cu mai mult. Iată obiectul unei reuniuni organizate joi, 11 noiembrie, la Bruxelles, între miniştrii de Finanţe ai UE şi Parlamentul European.
Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Deputaţii europeni ar fi dorit o mărire de buget cu 6,2% pentru anul viitor, faţă de anul acesta. Comisia Europeană, mai modestă propusese o mărire de 5,9%, însă doar un procent timid de 2,9 va fi probabil în cele din urmă reţinut.
Aceasta este bătălia aproape câştigată de Marea Britanie, la sfârşitul lunii octombrie, când Londra s-a opus ferm altor măriri de buget şi a atras de partea ei un număr de zece ţări europene, printre care şi Franţa.
Marea Britanie argumentează că pe timp de criză, în care mai toate guvernele naţionale aplică planuri de austeritate, o creştere importantă a bugetului comunitar este indecentă.
Parlamentul European a înţeles repede că nu are sens să conteste această nouă tendinţă şi cere în schimb ca în cele 2,9 procente să se găsească o finanţare robustă a politicilor sociale şi a celor de creare a locurilor de muncă.
O aşa-zisă reuniune de conciliere între Parlamentul European şi preşedinţia belgiană, petrecută luni la Bruxelles nu a dat roade, prin urmare deputaţii europeni nu pot vota joi bugetul UE pentru 2011, aşa cum era prevăzut.
Miniştrii europeni de Finanţe se reunesc însă de manieră neprevăzută şi caută împreună cu Parlamentul, un compromis.
Parlamentul leagă un posibil acord şi de diversificarea resurselor proprii ale UE, prin crearea un