De ani de zile cercetatorii si specialistii in nutritie au incercat sa ne convinga de nocivitatea carnii rosii si de neta superioritatea a celei de culoare deschisa. Dar adevarul se afla undeva la mijloc.
Studiile care gasesc o cat de mica legatura intre carnea rosie si o posibila boala sunt publicate mai intens decat cele care nu gasesc niciuna, potrivit Yahoo Shine. Mai mult, diferentele pe care le gasim noi intre carnea "rosie" si "alba" nu prea au sens din punct de vedere nutritional sau zoologic.
Unul dintre cele mai recente studii, publicat in Jurnalul de Nutritie, nu a gasit nicio legatura intre consumul de carne rosie si cancerul de prostata. Autorii unui alt studiu foarte citat in domeniu, care condamna consumul de carne rosie si era realizat de Institulul American de Cercetare a Cancerilui, au recunoscut ca studiul efectuat de ei contine multe "erori" si "omite lucruri importante".
Daca iti doresti o dieta sanatoasa, indiferent de culoarea pe care o are carnea consumara, tine minte aceste sfaturi si nu te mai simti vinovat cand mananci o friptura de vita:
-Alege carnea fara antibiotice si hormoni.
-Alege carne slaba, muschi, file, cu cat mai putina grasime.
-Portiile sunt foarte importante: o portie de carne normala ar trebui sa fie de marimea unui pachet de carti de joc.
-Evita carnea prajita sau fripta excesiv pe gratar ("carbonizata").
-Evita carnurile procesate, cu adaos de sare sau nitrati.
-Mananca portiile de carne alaturi de multe legume.
De ani de zile cercetatorii si specialistii in nutritie au incercat sa ne convinga de nocivitatea carnii rosii si de neta superioritatea a celei de culoare deschisa. Dar adevarul se afla undeva la mijloc.
Studiile care gasesc o cat de mica legatura intre carnea rosie si o posibil