Alimentaţia exclusiv vegetală aduce beneficii, dar poate ascunde şi pericole, dacă este aplicată la modul simplist.Eliminarea produselor pe bază de carne nu influenţează în mod negativ funcţionarea organismului.
Regimul vegetarian este un mod de viaţă, nu neapărat o dietă. Cei care îl adoptă fac acest lucru din dorinţa de a avea o stare de sănătate mai bună, pe termen lung. Alt motiv ţine de compasiunea pentru animale. Vegetarianismul este şi o formă de protecţie faţă de alimentele din ce în ce mai procesate, pentru că adevăraţii vegetarieni nu doar elimină anumite tipuri de alimente din regimul zilnic, ci sunt preocupaţi să consume produse variate, naturale şi echilibrate nutriţional.
„Regimul vegetarian bine înţeles şi conceput poate fi încadrat ca şi categorie a alimentaţiei sănătoase, iar societăţile de nutriţie fac recomandări speciale pentru a preveni posibilele deficite nutriţionale", subliniază medicul specialist nutriţionist Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco Lifestyle din Cluj-Napoca.
Cu sau fără lactate şi ouă
În terminologia modernă, regimul vegetarian exclude din alimentaţie carnea şi peştele, dar păstrează lactatele şi ouăle. Regimul vegan sau total vegetarian elimină cu desăvârşire produsele de origine animală, inclusiv mierea. Pot exista şi combinaţii, precum regimul pescetarian, care admite consumul de peşte pe lângă cel vegetarian. Varianta extremă a regimului vegan se numeşte „raw-vegan" şi presupune consumul de hrană vegetală crudă, la a cărei preparare termică să nu se depăşească 48 de grade Celsius.
Protejează inima şi previne diabetul
Printre beneficiile regimului vegetarian este acela că scade riscul de boli cardiovasculare şi de mortalitate prin aceste afecţiuni, după cum arată studiile realizate la Universitatea „Oxford" din Marea Britanie. Efectul benefic se datorează cantităţilor mai mici de