Potrivit ministrului Jusţiei, Cătălin Predoiu, există patru cauze principale care duc la lungirea termenelor de judecată, la unele dintre acestea fiind găsite soluţii de moment. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
Prima cauză, conform ministrului Justiţiei, este modul în care tipurile de cauze sunt alocate spre rezolvare diferitelor instanţe. "În acest moment, competenţele sunt alocate nejudicios între instituţii, astfel încât unele instanţe sunt foarte aglomerate şi există zone de anormalitate", a precizat Predoiu, la o conferinţă organizată de Consiliul Investitorilor Străini.
El a precizat că în această problemă s-a intervenit printr-o lege punte, până când vor intra în vigoare cele patru Coduri. "În lunile următoare se vor vedea şi lucruri pozitive", a adăugat acesta.
A doua cauză este rezultată de procedurile greoaie de citare, învechite şi greşite, care dau loc la amânări repetate. "Tot prin intervenţii vor fi fluidizate şi aceste proceduri", a mai explicat Predoiu.
Următoarea problemă constă în alocarea resurselor umane în sistem. Numărul de judecători şi locurile unde sunt repartizate. "Comisia Europeană a cerut CSM să optimizeze alocarea resurselor umane în sistem, Ministerul Justiţiei nu poate interveni în acest sistem", a precizat el.
Cea de-a patra cauză este generată de mecanismul tehnic, algoritmul de calcul al încărcării unui procuror cu un număr de cazuri. Conform ministrului de resort, există un diferent între MJ şi CSM în privinţa modului în care trebuie structurat acest sistem.
"Există necesitatea de a suplimenta numărul de judecători. Dar nu împărtăşesc explicaţia generală legată de lipsa de judecători. Suntem departe de a avea un deficit de judecători. Noi avem acum 20 de judecători la 100.000 de locuitori, în timp ce în Franţa raportul este de 11 judecători la 100.000 de locuitori, în It