Liderii ţărilor din G20, care se reunesc astăzi la summit-ul de la Seul, vor conveni asupra unei liste cu 20 de bănci ale căror eventuale falimente ar da peste cap sistemul financiar mondial. Potrivit Financial Times, şefii de state şi de guverne prezenţi la reuniune le vor cere autorităţilor naţionale să monitorizeze cu atenţie companiile din această listă, care include nume cu greutate, de la Deutsche Bank, Citigroup şi UBS la Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley, ING, Credit Suisse.
Este de aşteptat ca acest demers să fie un surogat pentru un obiectiv ce nu va fi atins la această reuniune - un acord în privinţa coordonării unui plan internaţional de acţiune pentru gestionarea falimentelor. Membrii G20 vor amâna şi luarea unei decizii referitoare la implementarea, la nivel mondial, a unor reguli legate de fondurile proprii suplimentare ale băncilor cu importanţă sistemică.
Summitul are loc în plin război al valutelor, inflamat de decizia băncii centrale americane de a injecta lichidităţi de 600 de miliarde de dolari pentru a susţine creşterea economiei americane. În afară de China, Germania este ţara care s-a pronunţat în termenii cei mai agresivi faţă de politica americană, cancelarul Angela Merkel acuzând Washingtonul că inundă planeta cu lichidităţi pentru a-şi finanţa datoriile, fără grija daunelor colaterale pentru parteneri. Liderii ţărilor din G20, care se reunesc astăzi la summit-ul de la Seul, vor conveni asupra unei liste cu 20 de bănci ale căror eventuale falimente ar da peste cap sistemul financiar mondial. Potrivit Financial Times, şefii de state şi de guverne prezenţi la reuniune le vor cere autorităţilor naţionale să monitorizeze cu atenţie companiile din această listă, care include nume cu greutate, de la Deutsche Bank, Citigroup şi UBS la Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sac