Unitatea arătată de liderii celor mai puternice economii din lume la întâlnirile G20 din timpul crizei economice a dispărut, diviziunile create de interesele distincte ale statelor participante urmând să îşi pună amprenta pe summitul de la Seul, Coreea de Sud.
Politicile anticriză diferite şi relansarea economică în două viteze (redusă pentru statele dezvoltate şi ridicată pentru cele emergente) vor transforma summitul de două zile ce începe astăzi într-o întâlnire foarte aprinsă ale cărei principale teme vor fi relaţiile tensionate pe axa China - SUA şi "războaiele valutare", scrie agenţia Thomson Reuters.
Statele Unite se vor afla în centrul atenţiei după ce săptămâna trecută banca centrală (Fed) a decis să facă o infuzie de bani noi în valoare de 600 mld. dolari în economie. De atunci, criticile de la mare parte din ceilalţi membri ai G20 în frunte cu Germania şi China nu au contenit.
Politica monetară a americanilor a redeschis ferventele dezbateri în privinţa celor mai eficiente modalităţi de relansare a economiilor şi de evitare a unei alte crize financiare. Criticii au acuzat autorităţile americane că nu s-au gândit la repercusiunile pe care deprecierea dolarului le va avea la nivel mondial, şi în special asupra ţărilor emergente precum Brazilia, care se "sufocă" din cauza intrărilor masive de capital speculativ străin.
Americanii vor duce lipsă de aliaţi
În consecinţă, americanii vor câştiga cu greu simpatie din partea celorlalţi lideri în "războiul" cu China. Ţara asiatică, ce urmează a fi criticată de către americani pentru că îşi ţine moneda în mod artificial la o valoare redusă, a urmat paşii pe care îi face de obicei înainte de marile întâlniri internaţionale.
Astfel Beijingul a lăsat moneda să se aprecieze uşor până la un curs de 6,6353 yuani/dolar, maximul ultimilor cinci ani şi jumătate. Totuşi, Sta