Legat de zahar s-au spus si scris pana acum multe lucruri, unele adevarate, altele mai putin.
Zaharul din organism, glucoza, reprezinta un combustibil fundamental pentru corp si creier. Insa un pericol este acela ca cele mai multe dintre dulciuri au un gust placut, ceea ce te poate determina sa mananci in exces, ceea ce poate duce, in timp, la dezechilibre ale nivelului de energie, la obezitate si chiar diabet.
Totodata, un alt pericol este acela ca alimentele procesate contin cantitati mari de zahar, ascunse, de care nu iti dai seama si pe care nu le mai iei in calcul (fructele confiate spre exemplu).
Pentru a sti exact cu ce se "mananca" zaharul, menshealth.com a stat de vorba cu mai multi specialisti pe aest subiect.
1. Zaharul si diabetul
Diabetul presupune faptul ca organismul nu poate procesa glucoza din sange suficient de repede pentru a produce energie. Diabetul de tip 1 este determinat in principal de factori ereditari, insa cel de tip 2 apare de regula din cauza obezitatii.
Pancreasul are rolul de a transforma glucoza in energie sau de a o stoca in depozite de grasime, cu ajutorul insulinei. Zaharul consumat in cantitati mari duce la cresterea nivelului de glucoza, iar pancreasul se vede nevoit sa secrete cantitati mai mari de insulina, numai ca, la un moment dat, se poate ca acesta sa clacheze.
De aceea, este indicat sa nu faci excese in ce priveste zaharul si sa slabesti in cazul in care esti supraponderal. Mai multe cercetari au aratat ca doar si o scadere in greutate de 5-7% poate reduce riscul de a dezvolta diabet. Cu alte cuvinte, cateva kilograme pot face diferenta intre a fi sanatos sau bolnav.
2. Siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza
HFCS sau siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza este folosit de zeci de ani in industria