Sarea de la Slănic Prahova este cumpărată de societăţi din ţară, dar şi din Olanda şi Austria, datorită preţului mic. După experienţele din anii trecuţi, când iarna a surprins autorităţile, tot mai multe firme care au câştigat licitaţiile pentru deszăpezire se aprovizionează din timp cu sare.
Conducerea Salinei Praid face faţă cu greu solicitărilor. „În alţi ani, aveam solicitări de sare pentru deszăpezire doar din străinătate. Anul acesta, am primit cereri multe şi din România, care, de obicei, veneau după prima zăpadă", explică Seprodi Zoltan, directorul Salinei Praid. Deşi se lucrează la capacitate maximă, salina nu mai face faţă solicitărilor.
Mina Slănic, căutată de olandezi şi austrieci
Acesta este primul an în care drumarii îşi fac stocuri înainte de căderea primei zăpezi. „Nu mai facem faţă solicitărilor. Ar fi fost mult mai bine dacă aceste aprovizionări s-ar fi făcut încă din timpul verii. Atunci şi preţul ar fi fost mai bun. Noi furnizăm sare unor clienţi din Ungaria, Croaţia şi, mai nou, chiar şi din Ucraina", mai spune Seprodi Zoltan. Din primăvară până în octombrie, preţul a fost de 148 de lei pe tonă, faţă de 162 de lei în acest moment. Capacitatea maximă a salinei este de 130.000 de tone pe an. În 2009, din producţia de 88.000 de tone, peste 95% a fost vândută drumarilor, iar 70% din cantitatea folosită la deszăpezire a fost vândută la export. Firmele de deszăpezire din Prahova, Constanţa, Bucureşti, Braşov, Ialomiţa şi Călăraşi se aprovizionează de la salina din Slănic. Peste 20 de TIR-uri încărcate pleacă, zilnic, din faţa minei de exploatare, către destinaţii din ţară şi din străinătate.
Societăţile din Olanda şi Austria preferă să cumpere sare din Prahova, datorită preţului de 162 de lei pe tonă. „Livrăm zilnic până la 700 de tone de sare de drumuri şi lucrăm în două schimburi. Autorităţile au înţeles că este bine să s