Membrii Comisiei Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor nu au reuşit să ajungă ieri la un consens pe tema comisioanelor reglementate de Ordonanţa 50/2010. Discuţiile pe Ordonanţa creditelor s-au blocat din nou ieri în Comisia de Buget-Finanţe. De data aceasta, miza a fost una mult mai mare: comisioanele percepute de bănci.
După ce membrii Comisiei de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor au reuşit să dezbată miercuri doar câteva amendamente aduse Ordonanţei 50/2010 pe problemele de formă, ieri, discuţiile s-au mutat pe aspecte de fond. Numai că dezbaterile nu au dus la un consens între grupurile parlamentare, bancheri şi grupurile de clienţi. Iar asta pentru că miza este una mult mai mare: comisioanele bancare.
Sintagma „majorarea unilaterală de către creditor" propusă să fie introdusă la articolul 35, litera a, ce interzice majorarea comisioanelor, a stârnit ample controverse. În timp ce bancherii au adus argumente că, fără sintagma „unilaterală", procesul de restructurare al creditelor ar deveni imposibil, reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor (ANPC) şi cei ai grupurilor de clienţi au susţinut că aceasta este o portiţă pentru creşterea costurilor. „Vom da posibilitatea băncilor să majoreze costurile. Îi prezintă clientului un act adiţional, pe care acesta îl semnează fără să-şi dea seama", a susţinut Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.
Citiţi şi:
BNR propune ca Protecţia Consumatorilor să nu poată suspenda activitatea unei bănci
Alţi paşi de melc pe Ordonanţa creditelor
Oana Petrescu, vicepreşedinte pe retail în cadrul BCR, a explicat că băncile sunt instituţii onorabile şi nu vor profita de acest aspect, însă afirmaţia ei a atras o serie de critici din partea deputaţilor. „Vă dau un exemplu: BRD a adus 28% din profitul Societe Generale (n.r. - banca-mamă). Asta este onorabilitate?", a reacţionat demo