Aflat la conducerea Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu" o perioadă îndelungată, a avut o contribuţie esenţială în dezvoltarea învăţământului universitar din acest domeniu, fiind cel mai citat autor român din medicina românească. Este expert OMS în probleme de diabetologie, dar şi expert al Comunităţii Europene în domeniul cercetării ştiinţifice medicale. Din 2005 este preşedintele Asociaţiei Medicale Române. Profesor doctor Constantin Ionescu-Tîrgovişte, membru corespondent al Academiei Române, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. La mulţi ani!
"Trăiesc intens, cu gândul că munca este cea care nu te înşală niciodată. Observ că în România se vorbeşte mult şi se munceşte puţin. Puţin muncim, puţin avem.
Cel mai frumos moment din ultimul an? Momentul când, cam pe această vreme, la Congresul Federaţiei Internaţionale de Diabet de la Montreal, diabetologul spaniol Alberto de Leiva prezenta în faţa unei săli arhipline istoria reală a descoperirii insulinei, plasând în centrul expunerii contribuţia de excepţie a marelui nostru savant, Nicolae Paulescu. Sunt aproape două decenii de când am preluat de la regretatul prof. Ion Pavel (1897-1991) ştafeta luptei pentru restabilirea adevărului istoric privind descoperirea insulinei, care sună astfel: meritul integral pentru această descoperire aparţine românului Nicolae Paulescu. Canadienilor le rămâne meritul de a fi introdus în practică această descoperire.
Cred că ar trebui să înlocuim lenea cu munca cinstită; să înlocuim impostura cu valoarea, să ajung să văd măcar o dată politicienii noştri vremelnici, stând la aceeaşi masă, cu gândul la România, nu la interesele lor prea mari şi prea multe.
Aş vrea să explorez mai mult trecutul ştiinţei, pentru a-i dibui mai bine viitorul; să mă bazez mai mult pe strălucitorii noştri tineri cercetători; să mă rup trei