Un proiect de lege, adoptat de Camera Deputaţilor, ajuns acum în Senat, obligă radiourile să difuzeze muzică românească în 40% din timpul de emisie.
Proiectul a fost iniţiat de parlamentarii Raluca Turcan, Brânduşa Novac (PDL), Victor Socaciu, Mădălin Voicu (PSD) şi Cristian Ţopescu (PNL).
În textul propunerii legislative se spune că radiourile ar urma să difuzeze opere muzicale româneşti 40% din timpul de emisie, în intervalul orar 6:00-14:00, cu excepţia timpului consacrat informaţiilor, manifestărilor sportive, jocurilor, publicităţii, precum şi serviciilor de teletext şi teleshopping.
Am stat de vorbă cu directorii unora dintre cele mai importante posturi de radio din România pentru a afla ce cred despre o astfel de lege, ce schimbări ar produce aprobarea ei în calitatea programelor radio şi dacă există suficientă muzică românească astfel încât să acopere 40% din timpul de emisie.
Există suficientă muzică românească?
George Zafiu, director muzical la Europa FM, este de părere că e aberant să impui aşa ceva.
"Depinde de fiecare radio în parte şi de formatul pe care îl foloseşti. La Europa FM e destul de dificil, pentru că nu putem acoperi acest 40% cu titluri din perioada comunistă. Sigur că avem piese frumoase şi din acea perioadă, dar nu suficiente şi atunci apelezi la piese sau artişti de umplutură. La fel va fi şi la staţiile de nişă. E aberant să impui aşa ceva".
Dimpotrivă, Florin Dumitru, redactor şef la postul Radio3Net "Florian Pittiş", crede că există destulă muzică românească astfel încât cererea să fie acoperită.
"Radio 3Net Florian Pittiş este un promotor al muzicii autohtone de calitate. Există foarte mulţi artişti nedescoperiţi, nu din cauza faptului că nu se pricep la cântat, ci pentru simplul motiv că nu au bani să se promoveze. Pe piaţa muzicală autohtonă sunt promo