Banca Mondială desfiinţează în ultimul raport România, ţara cu un buget făcut după ureche, direcţionat politic, şi cu un Minister de Finanţe cu mai mulţi angajaţi decât în Anglia. Instituţia propune oficialităţilor de la Bucureşti soluţii punctuale pentru fiecare problemă
România are un buget cu venituri şi cheltuieli nerealiste care duce lipsă de credibilitate, cea mai mică absorbţie a fondurilor europene dintre ţările UE, o administraţie fiscală teritorială care creşte costurile de colectare şi care ar trebui înlocuită cu un sistem informatic bine pus la punct şi un call-center, se arată în evaluarea funcţională efectuată de Banca Mondială în sistemul de finanţe publice, în instituţii precum Ministerul de Finanţe şi ANAF.
Documentul obţinut de gândul nu are caracter public şi este destinat bordului instituţiei şi oficialilor de la Bucureşti. Mai mult, potrivit Băncii Mondiale, pe termen mediu, companiile de stat ar trebui controlate direct de ministrul de Finanţe printr-o nouă agenţie sau direcţie aflată în subordinea acestui minister. Parte din recomandările BM vor fi incluse, cel mai probabil, şi în cuprinsul viitorului acord de finanţare sau supraveghere pe care România a anunţat că vrea să îl semneze cu FMI, CE şi BM în 2011.
Buget de stat: nerealist şi supraestimat
• Bugetul României duce lipsă de credibilitate, fapt care afectează disciplina fiscală. Potrivit BM, "bugetul aprobat nu este un document credibil".
• Bugetul e bazat pe venituri nerea-liste, supraestimate pentru a justifica nişte cheltuieli mari, spun experţii BM.
• Suplimentările bugetare sunt create din cauza adoptării unor legi aprobate în afara bugetului cărora li se dă o atenţie insuficientă în ceea ce priveşte impactul bugetar. Exemplele date în raport sunt eventuale majorări de pensii şi salarii.
• "Supraestimarea veniturilor a