Vestea menţinerii vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani provoacă vii nemulţumiri în rândul tulcenilor aflaţi în pragul pensionării.Peste 12.700 de persoane se află în pragul pensionării la nivel judeţean, din care aproximativ 7.000 de sex feminin (cu vârste cuprinse între 60 şi 64 de ani).
La nivelul Casei Judeţene de Pensii sunt la ora actuală în plată aproape 52.000 de pensionari. Dintre aceştia aproape 44.000 sunt pensionari de stat cărora li se adaugă aproximativ 8.000 pensionari din sistemul agricol. Aproximativ 38.000 sunt ieşiti la limita de vârstă, pensia medie la aceştia fiind de 746 lei pentru cei de stat şi 329 lei pentru cei din sistemul agricol.
Medicii spun pentru la o persoană trecută de 60 de ani capaciatea de muncă este redusă. Apar probleme locomotorii, cele mai frecvente, iar ritmul biologic este cu mult scăzut. Pe listele medicilor de familie, cele mai multe consultaţii, concedii medicale, trimiteri către medicii specialişti figurează în dreptul persoanelor trecute de 55 ani.
„Cei mai mulţi pacienţi care ne vizitează şi de două ori pe lună sunt trecute de 55-60 de ani. Biologic, un organism cade în declin după 60 de ani. Depinde de moştenirea genetic, de modul cum fiecare se îngrijeşte de sănătatea lui, plus factorii de mediu,efortul fizic depus, stil de viaţă şi altele“, spune doctorul Constantin Ciureanu.
Opinii „Bineînţeles că nu sunt de acord cu modificările aduse Legii pensiilor în sensul egalizării vârstei de pensionare. E bătaie de joc. În Franţa s-a aprobat recent vârsta de pensionare de 62 de ani la femei şi 65 la bărbaţi, ca într-o ţară cvilizată. Numai la noi ca la nimeni“, spune Mitică Lebedov (56 de ani). „Să fim serioşi. La cât stres este acum şi cât de chinuiţi suntem, nici 50 de ani nu mai apucăm. Oricum ne ducem direct la cimitir după ce ne facem dosarul de pensie. Este cea mai mare prostie. Sau n