Şefa Galeriilor de Artă Populară din cadrul Complexului Naţional Muzeal „ Astra“ aduce în faţa turiştilor obiecte tradiţionale, realizate de oameni talentaţi din întreaga ţară
Extrem de sociabilă, dinamică şi deschisă, Ioana Luca este o persoană cu adevărat pasionată de ceea ce face. Vorbeşte cu atât de mare plăcere despre munca sa, încât ai putea să o asculţi zile întregi, fără să te plictişeşti. Sibianca lucrează de 17 ani la Muzeul „ Astra“ şi spune că activitatea de aici i-a adus cele mai mari satisfacţii. Asta în ciuda faptului că, în tinereţe, şi-a dorit foarte mult să facă arheologie.
„ Practic, pregătirea mea este de profesor. Nu am activat însă niciodată în această sferă, lucrând ani buni în contabilitate. Eu mi-aş fi dorit să fac arheologie, însă nu a fost posibil, iar la muzeu am descoperit o lume frumoasă, nişte oameni deosebiţi şi mă bucur foarte mult că am ajuns aici“, spune Ioana Luca.
Vinde imaginea muzeului sibian
După un an în care s-a ocupat în special de colecţia de textile a muzeului sibian, aceasta a început să se dedice în special Galeriilor de Artă Populară din Casa Artelor şi din Muzeul în aer liber.
„ Prin aceste două expoziţii cu vânzare, încercăm să aducem în faţa oamenilor obiecte tradiţionale de valoare şi încercăm, totodată, să îi ajutăm pe oamenii care încă mai lucrează şi vor să ducă tradiţia mai departe. Caut şi găsesc întotdeauna oameni pe care îi îndrum, îi promovez şi la alte muzee, şi pot spune că am descoperit multe talente ascunse, care sunt acum extrem de apreciate“, adaugă Ioana Luca. Toate obiectele realizate de artiştii autohtoni sunt vândute prin intermediul Galeriilor, în sistem consignaţie, turiştilor care încă mai apreciază cadourile tradiţionale.
„ Încă se mai caută astfel de cadouri. În general, se caută obiectele micuţe, frumoase, care simbolozează ceva. Ceramica este clar cea ma