“Fetișizarea riscului de către bănci e una din cauzele pentru care băncile se confruntă cu lipsa de credibilitate. (...) Riscul e înțeles (n.r.: de bănci) într-un singur fel – să-l ducem cât mai mult dincolo de noi”, a afirmat Aurel Șaramet, președintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank și ARB.
FNGCIMM este instituția care acordă garanții de stat pentru creditele IMM-urilor, dar și garanțiile pentru împrumuturile contractate prin programul “Prima casă”, iar prin prisma acestei activități lucrează zi de zi cu instituțiile bancare.
Oficialul Fondului a dat o serie de exemple în care băncile exagerază când invocă diferite riscuri.
“Exagerând dimensiunea riscului ele nu sunt dispuse să-și asume nici riscurile lor operaționale”, a spus Șaramet.
Riscul operațional exemplificat de Șaramet era acela ca unul din angajații băncii să nu trimită la timp un raport, situație în care banca nu ar mai fi încasat garanția de la Fond.
În același timp, Șaramet apreciază că „bancherii au multe argumente să se poate așa cum se poartă astăzi, au multe restricții. Dacă sistemul bancar intră într-o stare de degradare temporară, economia nu mai face nici -1%, -3% (n.r.: scădere), face -14%, dar poate exagerez”, a mai spus Șaramet.
Oficialul Fondului a mai exemplificat și alte fetișuri în spatele cărora băncile se ascund. Unul din acestea este secretul bancar.
“Trebuie să vedem ce este secret bancar”, a spus oficialul Fondului, sugerând că ar trebui citit actul normativ care reglementează acest aspect. Altul fetiș al băncilor este nerespectarea termenelor la depunerea documentelor la dosarele de credit. De exemplu, când banca cere potențialului client documente suplimentare pe care le consideră necesare pentru a analiza dosarul