Lucian Croitoru (BNR): Povara datoriilor acumulate de gospodăriile populaţiei va frâna consumul
"Avem nevoie de reforme structurale dincolo de corecţia fiscală"
Revenirea economiei româneşti va dura câţiva ani şi implică reforme structurale importante care trec de simpla corecţie fiscală, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale în cadrul seminarului Eu-Cofile organizat la Sinaia de Alpha Bank, BNR şi Asociaţia Română a Băncilor. Impactul spargerii bulei imobiliare asupra economiei este dublat de problema existentă la nivel bugetar unde ne confruntăm cu un deficit structural, care nu va fi uşor de corectat. Ajustările fiscale vor fi mai grele în 2011 şi 2012 datorită coaliţiei fracţionate şi a alegerilor parlamentare de peste doi ani. În aceste condiţii, Lucian Croitoru nu întrevede o revenire la o TVA mai coborâtă pentru că pur şi simplu nu există alte zone din care să se susţină veniturile pentru buget. Ajustările sunt dificile întrucât implică o redimensionare a ajutoarelor de stat care în prezent sunt în număr de 80, peste posibilităţile de susţinere ale economiei reale.
Refacerea economică implică o majorare a potenţialului de creştere, dar şi a competitivităţii, ceea ce va lua câţiva ani. Factorii decisivi vor fi munca, productivitatea şi capitalul, cu accent pus pe capital, fapt care aşază central problema finanţărilor externe. Aportul de capital va continua însă să fie redus în anii următori, ceea ce se va răsfrânge asupra investiţiilor. Acestea vor trena atât în România, cât şi la nivel global urmând să afecteze progresul tehnologic.
Capitalul străin ne va mai ocoli câţiva ani
Lucian Croitoru a citat un studiu recent efectuat la nivelul a 181 de ţări care spune că numărul de ani până la revenirea fluxului de investiţii la nivelul ciclului precedent este egal cu cel al respectivul