Liderul de la Damasc a vorbit, cu jurnaliştii de la cotidianul „Adevărul", despre acordul de extrădare şi cazul Omar Hayssam, despre rolul pe care îl poate juca România în procesul de pace din Orientul Mijlociu, despre dosarul iranian. România şi Siria au semnat, miercuri dimineaţa, la Cotroceni, un acord privind transferul de persoane cu condamnări privative de libertateUlterior, a fost semnat şi tratatul de extrădare. Ceea ce nu înseamnă că Hayssam va fi predat Bucureştiului în viitorul apropiat. Omar Hayssam va trebui să îşi ispăşească în Siria anii de închisoare la care a fost condamnat şi abia apoi se va pune problema extrădării lui în România, spune Bashar al-Assad.
Eliza Frâncu: Nu se întâmplă foarte des să vizitaţi o ţară NATO. De ce România şi care sunt rezultatele vizitei?
Bashar Al-Assad: Nu există nicio legătură cu faptul că România e ţară NATO. Am ales România pentru că relaţia care leagă România de Siria este foarte puternică. Aproximativ 35.000 de sirieni au învăţat în universităţi româneşti şi acum lucrează în diferite domeniii în Siria. Există peste 4000 de familii mixte numai în Siria, mai sunt mii de astfel de familii în România. Există baza pentru aceste relaţii. Pe de altă parte, avem contextul relaţiei dintre Marea Neagră şi Marea Mediterană. Criza economică ne-a învăţat să extindem şi să diversificăm relaţiile. Nu trebuie să ne bazăm numai pe ţările mari, trebuie să existe şi o reţea dezvoltată de relaţii şi cu alte ţări. Acest lucru l-a învăţat şi România, după cum mi s-a spus în discuţiile purtate la Bucureşti.
Ion M. Ioniţă: Cu ocazia vizitei în România au fost semnate mai multe acorduri. Ce efecte vor avea aceste înţelegeri?
Cele mai importante sunt sunt cel privind transportul maritim între România şi Siria şi acordul referitor la transferul de persoane care au suferit condamnări. Celelalte acorduri privesc s