Cresterea preţurilor produselor alimentare în luna octombrie a dus inflaţia anuală la 7,88%, un nou maxim al ultimilor doi ani.
Preţurile de consum au urcat în octombrie cu 0,55% faţă de septembrie, ritm de creştere comparabil cu cel din luna anterioară, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică. În septembrie inflaţia anuală urcase la 7,77%, după şocul provocat de majorarea TVA din iulie de la 19% la 24%. În iulie inflaţia a fost de 2,6%.
Cel mai mult s-au scumpit în octombrie produsele alimentare, cu 0,82%, în principal ca urmare a majorării preţurilor la cartofi (12%) şi ouă (7%). Creşteri importante la preţurile produselor alimentare s-au mai înregistrat la uleiul comestibil, unde preţurile au fost mai mari cu circa 5%, şi la făină, care s-a scumpit cu 2%.
La mărfurile nealimentare, cea mai mare creştere a preţurilor a avut loc la energia termică, mai scumpă cu 2,6%. La celelalte categorii au fost înregistrate modificări de preţ modice, în limita unui punct procentual.
Cele mai mari creşteri de preţuri în categoria serviciilor au fost raportate pentru transportul cu CFR, unde tarifele au urcat cu aproape 5%, în timp ce la transportul urban creşterea a fost de aproape 2%. O creştere a tarifelor cu 1% s-a înregistrat la cinematografe, teatre, muzee şi pentru cheltuieli cu învăţământul şi turismul.
Datele privind inflaţia din octombrie sunt în linie cu estimările analiştilor economici.
Riscurile de amplificare a ratei inflaţiei persistă în special din cauza creşterii în continuare a preţurilor volatile, în cazul produselor alimentare, şi a cursului de schimb. BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru acest an de la 7,8% la 8,2%, deşi ţinteşte o rată anuală de 2,5 - 4,5% în luna decembrie 2010. Analiştii bancari sunt mai optimişti decât BNR în privinţa inflaţiei la sfârşitu