Produsele alimentare româneşti sunt excesiv de scumpe, din cauza nenumăraţilor intermediari de pe traseul parcurs de produs de la fermă până la raft, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, la deschiderea târgului Indagra.
"Produsele alimentare româneşti sunt excesiv de scumpe, dar e din cauza nenumăratelor căi de la plecarea produsului până la ajungerea lui pe raft. De foarte mulţi ani avem construit un sistem care artificializează această relaţie", a spus Tabără.
Ministrul a adăugat că rezolvarea problemei preţurilor nu ţine doar de administraţiile centrale, locale şi de Ministerul Agriculturii, ci şi de companii.
Totodată, el crede că agricultorii români ar trebui să fie mai prompţi şi mai tranşanţi în ceea ce înseamnă interesele lor în sectorul agricol european şi prezenţa pe pieţele europene.
"Agricultura nu va avea performanţă dacă va rămâne la piaţa internă. În primul rând o va pierde şi pe aceasta. România trebuie să producă pentru piaţa europeană şi pentru pieţele emergente, iar acest lucru nu poate fi făcut doar cu anumite sectoare", a adăugat, citat de Mediafax, ministrul Agriculturii.
Tabără a mai spus că există multe lucruri de făcut, dincolo de ceea ce înseamnă sursele financiare.
"Există şi alte elemente care trebuie revăzute, inclusiv iniţiativele pe care fermierii trebuie să le aibă. Nu trebuie doar să aştepte subvenţii. Trebuie o relaţie mai bună cu băncile. E importantă şi dotarea tehnică a fermelor", a afirmat el.
Ministrul a adăugat că a avut două întâlniri cu băncile şi nu e exclus ca mai multe instituţii de credit să accepte drept garanţii doar subvenţii. Potrivit lui Tabără, una dintre bănci va acorda credite doar pe baza unei adeverinţe de la APIA.
În cadrul aceleiaşi întâlniri, Tabără a declarat că dacă România va importa grâu anul viitor tranzacţiile vor fi realizate la preţ