În Franţa, unde a fost promulgată legea privind reforma sistemului de pensii, preşedintele Nicolas Sarkozy se poate concentra acum pe o altă urgenţă : remanierea guvernamentală. Ziarele vorbesc de un foileton deschis acum şase luni şi care... nu e sigur că se va concretiza prin schimbări spectaculoase.
În Franţa, unde a fost promulgată legea privind reforma sistemului de pensii, preşedintele Nicolas Sarkozy se poate concentra acum pe o altă urgenţă : remanierea guvernamentală.
Sarkozy poate considera acest capitol închis : este vorba de reforma pensiilor. O reformă din care el a făcut un simbol, mai precis simbolul capacităţii sale de a schimba Franţa. Şi pentru ca ideea de schimbare să fie accentuată, Nicolas Srakozy ar putea anunţa la începutul săptămânii viitoare şi o nouă compoziţie a Guvernului.
De altfel, suspansul în jurul acestei remanieri este întreţinut deja de prea mult timp, ziarele vorbesc de un foileton deschis acum şase luni şi care... nu e sigur că se va concretiza prin schimbări spectaculoase.
În culise se cam ştie deja cine pleacă şi cine rămâne. Marea bătălie din culise s-a dat de altfel în jurul persoanei premierului, or se pare că actualul prim-ministru, François Fillon a câştigat bătălia şi va rămâne în post. Cota sa de popularitate este mai mare decât cea a preşedintelui Nicolas Sarkozy. Opinia publică franceză pare să-l prefere pe François Fillon, care are o anumită experienţă şi un stil apreciat, decât de exemplu pe ministrul ecologiei, Jean-Louis Borloo.
Nimic nu este însă tranşat, clasa poltică franceză se află la ora pariurilor şi a rumorilor, iar unii prevăd deja o remaniere prea puţin ambiţioasă, de circumstanţă.
Singura certitudine este că viitorul Guvern va fi unul restrâns şi că ministrul de Externe, Bernard Kouchner va fi înlocuit. Şi pentru că vorbim de Bernard Kouchner, fost lider socialist care a