La Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor a fost primită, joi, o adresă de la BNR prin care se propune abrogarea din OUG 50/2010 a textului prin care ANPC ar avea posibilitatea de a suspenda activitatea de creditare a unei bănci. Preşedintele Comisiei menţionate, Viorel Ştefan, susţine însă că soluţia abrogării textului nu este cea corectă, invocând ideea reformulării acestuia. Argumentul ar fi situaţia în care un inspector ANPC identifică un produs de pe piaţa bancară ce nu este conform legii.
“Soluţia viabilă ar fi ca ANPC să aibă competenţa de a suspenda comercializarea acelui produs neconform cu legea şi a aduce la cunoştinţa BNR, urmând ca BNR să aibă ultimul cuvânt. Dacă BNR spune că ANPC nu are dreptate, atunci se ridică suspendarea şi banca continuă să comercializeze produsul. Dacă BNR confirmă soluţia ANPC, atunci apare o interdicţie a produsului definitivă şi o obligaţie în contul băncilor de a retrage din toată piaţa şi produsele vândute anterior”, a spus Viorel Ştefan.
Oficiali ANPC susţin însă că Protecţia Consumatorului nu are astfel de prerogative şi că Ordonanţa 50 a fost creată pentru formarea unui cadru legal complet şi cuprinzător, astfel încât consumatorii să beneficieze de o mai bună protecţie, iar mediul concurenţial din domeniul bancar să fie încurajat. În opinia acestora, au fost reglementate mai multe aspecte de interes major pentru consumator, atât ca urmare a transpunerii în legislaţia românească a prevederilor Directivei 48/2008, cât şi ca urmare a elaborării unor prevederi naţionale referitoare la aspectele specifice pieţei româneşti, în privinţa creditelor pentru consumatori. Ei susţin că, în forma aprobată de Guvern, Ordonanta 50 a impus transparentizarea modului de variaţie a dobânzii, a eliminat clauzele abuzive din contracte şi numeroasele comisioane percepute de societăţile ban