Agenţia de Protecţie a Mediului şi-a dat acordul pentru depozitarea deşeurilor din Beclean pe groapa de gunoi din Bistriţa. Acordul a fost emis în pofida contestaţiilor depuse de 200 de bistriţeni, care invocă pericole pentru sănătatea oamenilor şi structura drumurilor.
Reprezentanţii Agenţia de Mediu spun că depozitarea celor 50 de mii de metri cubi de deşeuri din Beclean pe actualul depozit de gunoaie din Bistriţa nu reprezintă niciun pericol pentru oameni. Conducerea Agenţiei a cerut însă ca transportul gunoaielor să se facă pe timpul iernii, când deşeurile sunt îngheţate. Avizul de mediu pentru aprobarea transportului va fi emis abia după ce Direcţia de Sănătate şi Direcţia de Drumuri se vor pronunţa în această privinţă.
„Din punct de vedere al Mediului nu există pericole, însă au fost invocate şi motive de sănătate şi legate de infrastructură şi acolo nu este competenţa noastră, ci a altor instituţii", explică Ştefan Mureşan, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului. El mai spune că în cele cinci zile în care s-au primit contestaţii au fost depuse 200 de reclamaţii. „Argumentele nu au fost dintre cele mai consistente. Oamenii au invocat posibilitatea de incendiere a gunoaielor, poluarea şi supraîncărcarea depozitului. Într-o săptămână se va emite avizul, după ce se pronunţă şi Direcţia de Sănătate şi Drumurile", mai spune Mureşan.
200 de bistriţeni revoltaţi
Printre motivele invocate de cei care se opun transportului de gunoaie se numără supraaglomerarea depozitului, poluarea apei, a aerului şi a solului, dar şi îngreunarea traficului. „Consider că acest proiect duce la poluare şi la o stare de discomfort pentru locuitorii din Zăvoaie şi din Bistriţa", spune George Tudose, reprezentnatul a 150 de bistriţeni care nu vor mai multe gunoaie în oraş. Şi Alexandru Toniuc, preşedintele Partidului Ecologist, spune că soluţia nu est