Anul acesta, doar o singură bursă este organizată pentru cei care doresc să părăsească ţara în căutatea unui trai mai bun în străinătate. Pentru aceştia sunt disponibile numai 400 de locuri de muncă care sunt puse la bătaie pentru toată ţara.
Oana Cenuşă (21 de ani) a plecat de trei ani la muncă în Spania. Tânără se declară mulţumită de condiţiile de muncă şi nivelul salarial. „Am lucrat în multe locuri. La cules de struguri, în general în agricultură. Anul trecut am avut o perioadă mai grea în care nu am avut de muncă, însă acum e bine“, spune, mulţumită, aceasta. Fata lucrează în provincia Alicante şi atunci când îşi vizitează familia în ţară e de părere că viaţa este mult mai scumpă aici decât în Spania. „Prefer să lucrez în străinătate, deşi îmi este foarte dor de familia mea. Aici pot avea un trai decent, fără mari bătăi de cap. Muncesc şi sunt răsplătită pe măsura efortului depus“, a adăugat Oana. Tânăra face parte din miile de români care au ales o viaţă mai bună, pentru ei şi familiile lor. „Mă bucur că îmi pot ajuta părinţii care sunt bolnavi pentru că au mare nevoie de sprijin. Dacă aş fi muncit în Călăraşi pentru 500 de lei, cu siguranţă nu aş fi putut să îi ajut“, spune aceasta.
Aproximativ 9.000 de şomeri
8.866 de şomeri sunt înregistraţi în acest moment la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă(AJOFM9. Din aceştia, 3.391 de persoane primesc indemnizaţie de şomaj, în timp ce 5.475 nu beneficiază de nicun ajutor material. Peste 600 de persoane sunt înregistrate la AJOFM şi care doresc să plece cu contract în străinătate pentru condiţii mai bune de trai. „Oamenii trag speranţa că în străinătate le va fi mai bine, că vor aveaun trai mai bun. De aceea vor să plece“, declară Aurelia Ionescu, director executiv adjunct al AJOFM Călăraşi.
Citiţi mai multe amănunte în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de seară“ Călăraşi