69 de teleormăneni au fost obligați să se întoarcă din statele Uniunii Europene în acest an.
În 2009, numărul celor care s-au întors în ţară forțat a fost mai puţin de jumătate faţă de acest an. Potrivit datelor furnizate de Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple ( S.P.C.E.E.P.S) Teleorman, anul trecut au fost repatriate doar 32 de persoane. Majoritatea lor au fost alungați din Spania, ţara cea mai căutată de teleormănenii care doresc să lucreze peste hotare, pentru că nu au respectat condiţiile de şedere şi legile impuse de ţara-gazdă. Reprezentanţii S.P.C.E.E.P.S. Teleorman susţin că o altă ţară care a repatriat teleormăneni, dar nu atât de mulţi ca Spania, este Franţa.
„Motivele pentru care sunt returnaţi cetăţenii români sunt în primul rând depăşirea termenului legal de şedere acceptat de statul respectiv. Alţii sunt returnaţi pentru că au săvârşit înfracţiuni sau fapte antisociale", explică şeful Serviciul Paşapoarte Teleorman, Sorin Ghimfus.
Nu mai pleacă trei ani
Oamenii care au fost trimişi acasă nu mai au voie să intre în ţara de unde au fost expulzați pentru o perioadă de maximum trei ani. „În momentul returnării, instituţiile de judecată pot să retragă sau să suspende dreptul la liberă circulaţie, din punct vedere geografic, doar pentru ţara respectivă. Perioada maximă de suspendare a acestui drept este de trei ani. Instanţa poate stabili şi interdicţia totală de a părăsi România", mai spune Sorin Ghimfus.
Numărul dosarelor privind limitarea exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate, aflate pe rolul Tribunalului Teleorman, este de aproximativ 60.