Maramureşul are peste 163 de kilometri de frontieră externă a Uniunii Europene şi de viitoare frontieră Schengen, din care 62,4 km este frontieră pe apă (râul Tisa), iar 100,7 km este frontieră de uscat. Conform strategiei naţionale, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF), care are în subordine cinci sectoare ale poliţiei de frontieră şi trei puncte de trecere ale frontierei, va controla 183 de kilometri de frontieră, aşa că trebuie să finalizeze modernizările cerute de Uniunea Europeană.
Lucrările sunt în grafic
"Evaluările investiţiilor din programul Phare şi facilitatea Schengen, făcute de experţi în Maramureş, au fost pozitive. Finalizarea lucrărilor la cele patru obiective din judeţ sunt în grafic, termenul limită fiind 17 noiembrie pentru modernizarea sectoarelor poliţiei de frontieră Sighetu Marmaţiei, Sarasău şi sediul IJPF, respectiv jumătatea lunii decembrie pentru noul sediul al sectorului poliţiei de frontieră de la Vişeu de Sus", a explicat prefectul Sandu Pocol.
Primarii localităţilor de frontieră din Maramureş, convocaţi de conducerea judeţului pentru discuţii legate întreţinerea fâşiei de frontieră, au menţionat că pentru realizarea subsistemului de comunicaţii mobile mai este necesară achiziţionarea a 13 terenuri. Până acum au fost achiziţionate trei terenuri, iar şeful IJPF Marmureş, inspectorul şef Laurenţiu Batin, a cerut sprijinul Prefecturii pentru grăbirea procedurilor de eliberare a certificatului de urbanism pentru amplasarea subsistemului de comunicaţii mobile. De asemenea, frontieriştii le-au cerut primarilor maramureşeni să liniştească populaţia din zonele în care vor fi amplasate aceste turnuri de comunicaţii, pe motiv că este vorba de transmisie pe unde radio, care nu afectează starea de sănătate a cetăţenilor. Prefectul Pocol a mentionat că aşteaptă din partea IJPF "o listă" cu problemele pe c