Proprietarii de taxiuri din Galaţi au solicitat Camerei Taximetriştilor să obţină eliminarea tarifelor maximale impuse de dispecerate, în condiţiile în care ei sunt nevoiţi să circule cu preţuri mult sub cele de „ruinare".
Este vorba de 1,39 lei pe kilometru, iar tariful de „ruinare" este de 1,5 lei pe kilometru, fapt care a şi generat o minirevoltă zilele trecute din partea taximetriştilor.
Galaţi: Un nou scandal privind traseele de maxi-taxi. Operatorii privaţi cer modificarea traseelor nerentabile
„O să propunem Consiliului Local un proiect de hotărâre, care să impună dispeceratelor respectarea legii. Nu este normal ca dispeceratele să stabilească tarifele, şi mai ales să le reducă mult sub cele de ruinare pentru că oamenii nu reuşesc să scoată decât cât e nevoie pentru subzistenţă", ne-a declarat Silviu Cârlan, preşedintele Camerei Taximetriştilor din Galaţi.
În momentul de faţă, tarifele percepute de taximetriştii din Galaţi sunt cele mai mici din ţară. Proprietarii de taxiuri sunt nemulţumiţi şi de taxa de viză, percepută anual de Primărie, a cărei valoare este de 800 de lei.
„Această taxă nu are în spate niciun calcul, nici o logică. Este o chestie moştenită şi indexată cu indicele de inflaţie", susţine Silviu Cârlan. Prin comparaţie, autorităţile locale din alte oraşe mari din România nu le percep taximetriştilor bani pentru viza anuală sau îi taxează cu 100, cel mult 200 de lei.
Deşi pare greu de crezut, în momentul de faţă mai sunt taximetrişti în Galaţi care sunt angajaţi în baza unor contracte de muncă pentru două ore. Şoferii doresc ca angajatorii să fie obligaţi să le încheie contracte de muncă normale, mai ales că majoritatea muncesc 10-12 ore pe zi.